Vejledninger
Her kan du finde Udviklings- og Forenklingsstyrelsens aktuelle vejledninger.
Vejledning:
-
Offentlige myndigheder og institutioners pligt til at meddele oplysninger til Skatteforvaltningen til brug for vurderingsarbejdet
Skatteministeriet har udstedt bekendtgørelse nr. 1704 af 26/11 2020 om offentlige myndigheder og institutioners pligt til at meddele oplysninger til Skatteforvaltningen til brug for vurderingsarbejdet.
Bekendtgørelsen indeholder bl.a. krav om indberetning af følgende oplysninger:
-
Godkendte vejprojekter (kun kommuner)
-
Udlejning af egne ejendomme til erhvervsformål (stat, regioner og kommuner – herunder også offentlige institutioner)
-
Oplysninger om jordrentepligtige ejendomme (kun Udbetaling Danmark)
-
Oplysning om erstatning fra Stormrådet (kun Stormrådet.
Det er op til den enkelte myndighed at sikre indberetningen af oplysninger, som de er forpligtiget til ifølge bekendtgørelsen. Nedenstående indeholder vejledninger til, hvordan de enkelte myndigheder skal indberette ovenstående oplysninger.
Ad. 1 Indberetning af godkendte vejprojekter
Kommunen skal sende oplysninger om godkendte vejprojekter til Skatteforvaltningen via en sikkermail. I skal derfor sende en mail til vejprojekter@ufst.dk, når I er klar til at sende oplysningerne. Det er vigtigt, at I ikke vedhæfter data til mailen i første omgang. Når I har meldt jer klar til at levere data, modtager I derfor en krypteret sikkermail fra UFST som I kan besvare og vedhæfte data. Det sikrer, at data leveres i overensstemmelse med gældende IT-sikkerhed og persondataret.
Ad. 2-4 Statslige og regionale myndigheders udlejning af egne ejendomme, oplysninger om jordrentepligt samt stormrådserstatninger
Disse oplysninger skal leveres til Skatteforvaltningen via en SFTP-server. Det kræver, at hver myndighed hurtigst muligt, sender en mail til dataindberetning@ufst.dk, hvor I oplyser myndighedens generelle IP-adresse. Jeres IT-afdeling kan være behjælpelig med at oplyse myndighedens generelle IP-adresse. Det giver Skatteforvaltningen mulighed for at tildele jer adgang til serveren, hvor I sikkert kan levere de relevante oplysninger. Det er vigtigt, at I hurtigst muligt oplyser os om den generelle IP-adresse, da der efterfølgende går nogle arbejdsdage med at åbne for adgang til jer. Fremgangsmåden sikrer, at dataleverancen foregår i overensstemmelse med gældende persondataret og overholder gældende IT-sikkerhed.
Det skal bemærkes, at kommunerne ikke skal indberette oplysninger om udlejning af egne ejendomme via SFTP, da Skatteforvaltningen får disse oplysninger på anden vis.
For statslige og regionale myndigheder indebærer opgaven, at den offentlige myndighed i en CSV-fil angiver BFE-numre på de ejendomme, som de selv ejer, og udlejer helt eller delvist.
BFE-nummeret er et nummer, som er knyttet til den enkelte ejendom (Bestemt Fast Ejendom). Begrebet omfatter alle typer fast ejendom i den nye matrikel og fremgår bl.a. af BBR-meddelelsen.
Skatteforvaltningen kan assistere, hvis der er spørgsmålet forbundet med at fremfinde BFE-numre, som er tilknyttet offentlige myndigheder, fx regioner.
Fx opfylder disse ejendomme kriterierne for, hvornår en ejendoms BFE-nummer skal fremgå af listen:
- Et hospital, hvor et kioskområde udlejes erhvervsmæssigt.
- En ejendom, hvor en del af ejendommen udlejes til beboelse.
- Et offentligt ejet areal, som er udlejet. Et BFE-nummer kan også udgøres udelukkende af et areal uden bygning.
Dermed skal BFE-nummeret fremgå af den liste som indberettes af den offentlige ejendomsejer, selv hvis det kun af mindre del af ejendommen som udlejes. -
Ofte stillede spørgsmål om vejprojekter:
-
En lokalplan for udstykning er godkendt i juni 2017. Der har været afholdt licitation på vejprojektet i marts 2018, og arbejdet er udført i foråret/sommeren 2018. Hvornår er godkendelsestidspunktet?
Det er i ovenstående eksempel licitationstidspunktet, der skal betragtes som endeligt godkendelsestidspunkt, da vejprojektet må betragtes som godkendt på dette tidspunkt.
-
Er erhvervs- og industriområder omfattet af indberetningsbekendtgørelsen?
Ja, alle ejendomstyper er omfattet af indberetningsbekendtgørelsen. Det er dog kun væsentligt for vurderingsopgaven at få oplysninger om ejendomme, der overgår fra ”råjords ejendom” til byggemodnet ejendom.
-
Vil indberetning skulle foregå løbende, eller er der tale om en engangsforeteelse?
Indberetning vil skulle foregå årligt. Første gang til vurderingen pr. 1. januar 2020 for ejendomme omfattet af vejprojekter i perioden 2. januar 2018 til 1. januar 2019.
-
Hvis byrådet har godkendt et skitseprojekt med de økonomiske konsekvenser af et vejprojekt, og der sker en efterfølgende licitation af projektet, hvornår er godkendelsestidspunktet så?
Her kan der være tvivl, om det er godkendelsestidspunktet for skitseprojektet eller licitationstidspunktet, som er det mest hensigtsmæssige tidspunkt at indrapportere. Hvis tidspunktet fra skitseprojektet til licitationstidspunktet rækker ud over et vurderingsår, bør man anvende licitationstidspunktet, da det er den fysiske igangsættelse af vejprojektet, som Vurderingsstyrelsen er ude efter.
-
Skal indberetningen indeholde godkendelse af vejprojekter i byudviklingsområder, hvor der før har været en anden form for bebyggelse?
Nej, her kan det antages, at området tidligere har være byggemodnet. Ændret anvendelse af en ejendom vil blive tilgå Vurderingsstyrelsen via andre registre.
-
Hvis en grund udstykkes i to, og der anlægges ny privat fællesvej, skal dette så indberettes?
Oplysningen vil ikke være afgørende for vurderingen af den udstykkede ejendom, da ejendomme vil være udtaget til omvurdering og omberegning på baggrund af andre bestemmelser i Ejendomsvurderingsloven. Omvendt kan der være behov for oplysning om godkendt vejprojekt for den oprindelige ejendom, hvis ejendommen ikke tidligere er vurderet som byggemodnet, fx hvis der er tale om et tidligere ubebygget areal.
-
Skal der indberettes private vejprojekter?
Der skal indberettes private såvel som offentlige vejprojekter, hvis de sker som led af en byggemodning.
Ofte stillede spørgsmål om KMD-data
-
Hvad indeholder kolonnen "fri %" i listen med fritagelser?
Kolonnen med ”fri %” angiver størrelsen af fritagelsen. Fx en ejendom med et vurderet areal på 1.000 m2, en grundværdi på kr. 1.000.000 og en fritagelse på kr. 500.000 har en fritagelses % på 50. Her vil det beregnede areal udgøre 500 m2.
-
Hvordan skal listerne kvalitetssikres?
I samarbejde med KL er det aftalt, at det er op til den enkelte kommune at afgøre, om og i hvilket omfang man ønsker at kvalitetssikre de enkelte lister, herunder hvordan man ønsker at gøre det i praksis. Udtrækkene er baseret på eksisterende registerdata (VUR/ESR). Det er oplyst, at disse som udgangspunkt må forvente at være retvisende.
-
Skal kommunale arealer til landbrugsdrift (bortforpagtning af arealer) indberettes som erhvervsmæssig udlejning af egne ejendomme?
Ja, oplysninger om disse arealer skal indberettes.
-
Skal kommunen indberette oplysninger om arealer, som blot udlejes til afgræsning eller grønt opholdsområde, og hvor der er en meget lille lejeafgift?
Dette er at betragte som erhvervsmæssig udlejning iht. bekendtgørelsen, hvis der er en lejeindtægt, uanset hvor beskeden den måtte være. I de tilfælde skal oplysningerne derfor indberettes.
Ofte stillede spørgsmål om dækningsafgift
-
Skal der hvert år orienteres om, hvorvidt kommunen påtænker at opkræve dækningsafgift, og hvordan gøres det?
Der skal sendes en mail til Vurderingsstyrelsen en gang om året, hvoraf det fremgår om kommunen påtænker at opkræve dækningsafgift i medfør af § 23 i KESL. Mailen skal sendes til Vurderingsstyrelsen på daekningsafgift@vurdst.dk