Gyldig fra

Forskudsopgørelsen bliver aldrig rutine

Forskudsopgørelsen for 2020 kunne sent i november hentes af 5,1 mio. skatteborgere på skat.dk. I Udviklings- og Forenklingsstyrelsen har forberedelserne stået på siden februar.

I slutningen af november kunne 5,1 mio. danskere finde deres forskudsopgørelse for næste år i skattemappen på skat.dk. Forskudsopgørelsen er skattevæsenets prognose for hver enkelt skatteborgers indkomst og fradrag for det efterfølgende år.

Allerede i februar begyndte forskudsteamet hos Udviklings- og Forenklingsstyrelsen at forberede forskudsopgørelsen for 2020. De efterfølgende syv måneder er den nye forskudsopgørelse bygget op og ændringer indarbejdet, og i begyndelsen af september gik forskudsteamet i gang med at teste ændringerne sammen med kollegerne i Skattestyrelsen.

Selvom Folketinget i 2019 ikke har vedtaget store og omfattende ændringer i skattelovgivningen for næste år, ligger der alligevel et omfattende og detaljeret arbejde bag den nye forskudsopgørelse.

Hvert år bliver en lang række skatterelaterede satser justeret og reguleret, og de skal alle indarbejdes i den nye forskudsopgørelse. Alle ændringerne bliver kontrolleret mange gange for at sikre, at den store regnemaskine rummer det hele, så det er den rigtige forskudsopgørelse, den enkelte skatteborger modtager.
Først når alle tests viser nul fejl, kan den nye forskudsopgørelse hentes på skat.dk.

Aldrig rutine

Hos forskudsteamet i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen bliver det aldrig rutine at forberede forskudsopgørelsen. I teamet vil der altid være en smule nerver på, både op til den første offentliggørelse og i dagene efter, når systemet bliver udsat for presset fra hundredtusinder af besøgende på skat.dk.
I alt skal der beregnes flere end 10 mio. skattekort, nemlig både et hovedkort (med fradrag) og et bikort (uden fradrag) for hver af de godt 5 mio. skatteborgere. Skattekortene skal blandt andet bruges af eIndkomst-registret, hvortil alle arbejdsgivere indberetter løn.